Tips en info

Tips en info

Poetsen

Door het poetsen verwijdert u de bacteriën van uw tanden en kiezen.

Hoe moet ik mijn tanden poetsen?
Er bestaan verschillende poetsmethoden. Vaak wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek schuin op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Als u de borstel aan het eind van het handvat tussen uw duim en de toppen van uw vingers vasthoudt, oefent u voldoende druk uit.

Poetsinstructie
Houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde. Poets tweemaal per dag ongeveer twee minuten.

Poetstips
• Poets ook de achterkant van de laatste kies. In de onderkaak poetst u daar het beste vanaf de zijkant. In de bovenkaak poetst u vanaf de tegenover gelegen kant, ofwel kruiselings.
• Het maakt niet uit of u eerst de onderkaak poetst of de bovenkaak, maar houd steeds dezelfde volgorde aan.
• Of u nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, reinig ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers of ragers. Kies de hulpmiddelen in overleg met uw tandarts of mondhygiënist ( cq preventie assistente).
• Het gebruik van mondspoelmiddelen kan het poetsen en flossen niet vervangen. Wel kan het zorgen voor een tijdelijke frisse adem en smaak in de mond.
U kunt op doorverwijzing van de tandarts doorverwezen worden naar onze preventie assistente die u uitleg en advies kan geven m.b.t. uw mondhygiëne.

 

Tandenborstels

Tandenborstel:
De borstelkop van de tandenborstel probeert men tegenwoordig zo te maken dat het makkelijker is de gebieden achter in de mond te bereiken. Daarnaast probeert men door de borstelkop, de stand van de kop en de richting en hoeveelheid van de borstelharen te veranderen, een verhoogde plaqueverwijderingscapaciteit te bereiken. Ook zijn de buitenste borstelharen regelmatig langer dan de binnenste borstelharen of staan ze in verschillende richtingen gerangschikt.

Er zijn twee soorten tandenborstels:
• Handtandenborstel
• Elektrische tandenborstel

Handtandenborstels
Handtandenborstels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten: hard, medium en soft. Het is voor uw tanden en tandvlees het beste om te poetsen met een soft tandenborstel. Deze tandenborstel beschadigt uw tandvlees het minste omdat de haren van de borstel beter plooibaar zijn en daardoor gemakkelijker de oppervlakken van uw tanden en kiezen kunnen volgen.

Hier volgen enkele kenmerken van een tandenborstel in goede staat:
• de steel moet recht zijn;
• de kop mag niet al te groot zijn (1,5-2,5 cm);
• de haren staan in groepjes;
• de haren zijn stuk voor stuk afgerond;
• de haren moeten zacht, maar stevig zijn;
• de haren moeten 10-12 mm lang zijn en
• de borstel moet makkelijk te reinigen zijn.

Elektrische tandenborstels
Naast het poetsen met een handtandenborstel is het ook mogelijk om uw gebit te reinigen met een elektrische tandenborstel.

Vooral het gebruikersgemak van deze borstel is een groot pluspunt: de elektrische tandenborstel voert namelijk voor u de poetsbewegingen uit door de vele duizenden rotaties per minuut van de borstelkop. Sommige elektrische tandenborstels maken zelfs pulserende bewegingen waardoor de reiniging van uw tanden en kiezen nog effectiever plaatsvindt.
 

Tandpasta:

De keuze van een tandpasta is meestal een kwestie van smaak. Er zijn vele soorten en merken op de markt en het is niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken.
We onderscheiden grofweg drie soorten tandpasta’s:
Tandpasta’s voor kinderen tussen de 0 en 5 jaar
In deze leeftijdsgroep wordt de meeste tandpasta doorgeslikt en is het raadzaam een fluoride-peutertandpasta te gebruiken. Op de tube hoort te staan dat de tandpasta 500 ppm fluoride bevat.
Tandpasta’s voor gebruik vanaf 5 jaar
Het is van belang een tandpasta te kiezen die fluoride bevat en weinig schurend is.Verder is het een kwestie van prijs en smaak.Ook kan het prettig zijn als een tandpasta niet al te veel schuim bevat.

Tandpasta’s met toevoegingen
Hiermee worden tandpasta’s bedoeld die speciaal bedoeld zijn voor mensen met
gevoelige tandhalzen. Door het terugtrekken van het tandvlees zijn de worteloppervlakken bloot komen te liggen. De pijn die hierdoor wordt veroorzaakt kan worden bestreden met deze speciale tandpasta. In het algemeen zal uw tandarts deze aanbevelen.

 

Tandplaque en tandsteen

Tandplak is het kleverige en kleurloze laagje dat voortdurend op de tanden en kiezen gevormd wordt. Tandplak kan je verwijderen door goed te poetsen en dagelijks te flossen. Plak die niet verwijderd wordt, zal verharden tot tandsteen. Om ernstige problemen zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen (bv. gingivitis) te vermijden, moet tandsteen met speciale instrumenten door de tandarts verwijderd worden.
Tips om tandplak en tandsteen te voorkomen:
• Poets minstens tweemaal per dag je tanden grondig met een fluoridehoudende tandpasta (gebruik eventueel een tandpasta met specifieke toevoegingen om tandplak- en tandsteenvorming af te remmen).
• Gebruik interdentale hulpmiddelen zoals tandzijde om tandplak te verwijderen op de plaatsen waar je met een tandenborstel niet kan poetsen (tussen de tanden en onder de tandvleesgrens).
• Probeer tandvriendelijk te eten en te drinken door het gebruik van suikers tot een minimum te beperken.
• Ga minstens eenmaal per jaar naar de tandarts voor een preventieve controle en een professionele reiniging.

 

Jong geleerd......

Tanden poetsen kan nog wel eens voor problemen zorgen. Je kind wil geen tandjes poetsen, poetst onnauwkeurig of niet lang genoeg. Leer je kind dat tanden poetsen een gezond dagelijks ritueel is… en hou vol, ook al vindt je kind het niet leuk.

Een gebrekkige mondhygiëne bij peuters en kleuters kan leiden tot het ontstaan van gaatjes in het melkgebit, met pijn en andere negatieve gevolgen voor het eet- en slaapgedrag van je kind. Gaatjes in de melktanden hinderen ook de goede start van de blijvende tanden.

Wanneer een melktand erg vroeg verloren gaat, bestaat het gevaar dat de blijvende tand gaat verschuiven of te weinig plaats krijgt. Van jongs af aan de (melk)tanden goed verzorgen is de boodschap… en natuurlijk geef je ook zelf het goede voorbeeld!

Mondverzorging bij zuigelingen
• Je baby heeft nog geen tandjes, maar toch is een goede mondhygiëne vanaf de geboorte belangrijk.
• Absoluut af te raden zijn: de fopspeen in honing drenken, een flesje met suikerwater, fruitsap of chocolademelk geven, enz. Suiker blijft immers in het mondje aanwezig en kan aanleiding geven tot het ontstaan van zuigflescariës. Vooral de voorste tandjes zijn daar zeer gevoelig voor.

Mondverzorging bij baby’s en peuters
• Van zodra het eerste tandje doorbreekt (meestal rond de leeftijd van 6 maanden) moet gestart worden met tandverzorging om gaatjes te voorkomen. Bij baby’s jonger dan 1 jaar kan je de tandjes proper wrijven met een gaasje, dat met een beetje fluoridehoudend mondspoelmiddel werd bevochtigd.
• Vanaf 1 jaar poets je de tandjes met een vingertandenborstel met daarop een klein beetje fluoridehoudende kindertandpasta. Je kindje zal dit in het begin wellicht niet zo leuk vinden, maar het zal snel wennen aan het ritueel.
• Tot tweejarige leeftijd volstaat het de tandjes eenmaal per dag te poetsen, liefst voor het slapengaan.

Mondverzorging bij kleuters
• Vanaf het derde levensjaar worden de tandjes het beste tweemaal per dag gepoetst. Gebruik daarvoor een kindertandpasta met een lage dosis fluoride. Vanaf drie jaar kan je de kleuter aanmoedigen zelf de tandjes te poetsen. Poets het gebit wel steeds na!
• Een kind doet jou graag na, dus is het leuk en leerrijk om samen met mama of papa de tanden te poetsen. Hou bij het poetsen een vaste volgorde aan en geef aan waar je poetst.
• Probeer tandenpoetsen aantrekkelijk te maken. Koop samen een leuke tandenborstel en prijs je kind wanneer het goed gaat.
• Wanneer je kind een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van gaatjes, zal je tandarts eventueel aanvullende fluoride aanbrengen of voorschrijven. Gebruik niet op eigen houtje fluoridetabletten.

Mondverzorging bij kinderen vanaf 6 jaar
• Vanaf 6 jaar mag de gewone fluoridehoudende tandpasta worden gebruikt (1000 à 1500 ppm). Je kind zal de tandpasta bij het poetsen niet meer doorslikken, zodat een hogere dosis fluoride zonder gevaar gebruikt kan worden.
• Op die leeftijd beginnen kinderen meestal ook met het wisselen van de tanden. Extra aandacht voor mondhygiëne is dan aangewezen. De eerste blijvende tanden breken onopgemerkt achter de melktanden door. Het glazuur van die blijvende tanden is nog niet gehard en extra kwetsbaar voor gaatjes. Vestig dus de aandacht op het poetsen van de doorbrekende tanden en kiezen.
• Aangezien goed poetsen erg moeilijk is, krijgen kinderen tot 10 à 12 jaar best hulp en steun van de ouders bij het tandenpoetsen.

Mondverzorging bij jongeren (vanaf 12 jaar) en volwassenen
• Indien de gezonde gewoonten die op jonge leeftijd werden aangeleerd behouden blijven, gaan de 28 à 32 tanden en kiezen een leven lang mee!
• Besteed naast de dagelijkse mondverzorging tevens aandacht aan tandvriendelijke voedingsgewoonten en rook niet.

 

Tandvriendelijke voeding

Voeding en mondgezondheid hebben heel wat gemeen: voeding draagt bij tot een goede (mond)gezondheid aangezien calcium en vitamine D zorgen voor sterke botten en een sterk gebit. Maar voeding kan ook negatieve effecten hebben op de mondhygiëne: suikers uit de voeding veroorzaken zuuraanvallen waardoor de kans op het ontstaan van gaatjes en andere tandproblemen toeneemt.

Hoe ontstaat een zuuraanval?
Suikers die je opneemt uit voeding en gesuikerde dranken worden door bacteriën, die aanwezig zijn in tandplak, omgezet in zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan waardoor cariës (gaatjes) of tandbederf ontstaat. Belangrijk is dus om het aantal zuuraanvallen op een dag te beperken.

Tips om zuuraanvallen te beperken
• Na het eten en drinken heeft het gebit rust nodig om te herstellen van de zuuraanval. Daarom laat je beter twee tot drie uur tijd tussen de maaltijden en tussendoortjes. Vijf eetmomenten per dag (drie hoofdmaaltijden, een vieruurtje en eventueel een tussendoortje om 10 uur) volstaan om gezond en evenwichtig te eten.
• Vermijd het gebruik van enkelvoudige suikers (aanwezig in koekjes, gebak, frisdranken, enz.) en geef de voorkeur aan fruit, groenten en complexe suikers zoals zetmeel (aanwezig in brood, deegwaren, rijst, muesli, enz.).
Melk en melkproducten beschermen je tanden tegen gaatjes omdat melk in staat is de zuren te neutraliseren...Melk bevat bovendien calcium en fosfor, stoffen die je tanden helpen sterk en gezond te houden.
• Vermijd alcohol, gesuikerde frisdranken en zure drankjes op basis van citroen of pompelmoes. Indien je toch voor die drankjes kiest, drink dan in een rustig tempo het drankje in één keer leeg. Zo beperk je de lengte van de zuuraanval.
• Het drinken van water (of ongesuikerde thee) is onbeperkt toegelaten. Water is dan ook een onmisbaar onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding.

 

Slechte Adem

Ongeveer een kwart van de volwassenen heeft een abnormale geur van de uitgeademde lucht, dit wordt halitose of foetor ex ore genoemd. Belangrijk is het wel om halitose niet te verwarren met een tijdelijke slechte adem, die ontstaat na gebruik van tabak, alcohol, knoflook etc.
Omdat de mond en het gebit, behalve voor eten ook gebruikt wordt om mee te praten, te lachen en bijv. te zoenen, kan halitose zeer vervelend zijn.
Omdat het moeilijk is om de geur van je eigen adem te beoordelen, is het niet makkelijk om erachter te komen of je last hebt van een slechte adem. Sommige mensen hebben last van een slechte adem, terwijl ze zelf van niks weten, terwijl andere er van overtuigd zijn dat ze het hebben terwijl er niets aan de hand is.
Een manier om erachter te komen is door het te vragen aan een goede bekende. Als je het niet vraagt wordt het meestal ook niet aan jou verteld. Aangezien slechte adem kan wijzen op gebitsproblemen en soms in zeldzame gevallen op een gezondheidsprobleem, moeten we niet terughoudend zijn in het waarschuwen van mensen met een slechte adem.

Wat is de oorzaak van halitose?
Bacteriën!
Het is algemeen bekend dat wanneer tanden en kiezen niet goed gepoetst worden, men uit de mond gaat stinken. Bacteriën hopen zich dan op tussen de tanden en de spleet tussen tand en tandvlees (pocket) en deze produceren een zwavellucht. Op plaatsen in de mond waar weinig zuurstof aanwezig is, breken zij eiwitten af tot vluchtige zwavelverbindigen, die een 'rotte' eieren geur kunnen veroorzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat in de meeste gevallen (87%) de slechte adem ontstaat in de mond. Tandvleesontsteking (parodontitis) en tandbederf kunnen dit veroorzaken, laat daarom je gebit regelmatig controleren bij de tandarts en houd je tanden en tandvlees goed schoon! Vergeet hierbij niet om de ruimtes tussen de tanden ook te reinigen met bijv. tandenstokers, floss en/of ragers.

Mochten de tanden en het tandvlees gezond zijn dan is de slechte adem vaak afkomstig van het achterste deel van de tong. Dit gedeelte is nogal ruw en heeft veel groeven, waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Wanneer de tong uitgestoken wordt, is soms een wit/gele aanslag op het achterste deel van de tong te zien, deze aanslag bestaat vnl. uit bacteriën. Door bijv. met een lepel wat van deze aanslag te verzamelen zou jij of iemand anders kunnen ruiken of deze bacteriën een vieze geur verspreiden.

Kan er iets aan gedaan worden?
Als je geregeld last hebt van een vieze smaak of adem, probeer dit dan niet te maskeren met snoepjes en mintsprays, maar bezoek dan een tandarts en laat je gebit controleren. De behandeling moet er in eerste instantie op gericht zijn de veroorzakers, d.w.z. bacteriën te verminderen:
• verzorg je gebit goed; gebruik niet alleen de tandenborstel, maar reinig ook tussen de tanden en kiezen, met bijv. tandenstokers en floss.
• laat mogelijke tandvleesproblemen en/of tandbederf behandelen.
• reinig de (achterkant van de) tong met een tandenborstel of een speciaal daarvoor ontworpen tongreiniger.
Tips:
• reinig de mond na het eten, vooral belangrijk bij eiwitrijk voedsel als melk, vis en vlees.
• drink voldoende water (2,5l) om een droge mond zoveel als mogelijk te voorkomen.
• drink niet teveel koffie, dit kan een droge mond en daardoor halitose veroorzaken.
• ontbijt met kauwbaar voedsel; vast voedsel schuurt de dode cellen, die de zwavelvormende bacteriën als voedsel gebruiken, van de tong af.
• bezoek niet als eerste een maag-darmarts (gastro-enteroloog), aangezien slechte adem bijna altijd afkomstig is uit de mond.

De behandeling kan ondersteund worden door het ontstaan van de zwavelverbindingen te remmen, door antibacteriële (spoel)middelen, zinkhoudende spoelmiddelen te gebruiken en door het verhogen van de speekselvloed m.b.v. kauwgom en/of kauwen op hard voedsel.