Behandelingen

Gaatjes vullen

Welke vullingen zijn er?

Wij gebruiken uitsluitend tandkleuringe materialen: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom gebruiken wij in onze praktijk composiet vullingen. Composiet vullingen zijn er in verschillende tinten om de vullingen zo min mogelijk op te laten vallen.

Zo gaat het bij ons te werk

De Behandeling

De Behandeling

De vullingen worden als volgt gelegd:

  • Eerst wordt er geëtst
  • Daarna komt er primer en bonding (dit wordt eerst uitgehard met een lamp met blauw licht (LED-lamp)
  • Als laatste wordt de vulling aangebracht, wat ook weer met de lamp wordt uitgehard

Het ligt aan de grootte van de vulling of er een bandje (matrix) gebruikt moet worden voor de goede vorm van de vulling.

Witte vullingen

Witte vullingen

Deze vullingen hebben de volgende voordelen:

  • Witte vullingen zijn tandkleurig en daardoor niet of nauwelijks te onderscheiden van de eigen kleur van tanden en kiezen.
  • Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven.
  • De plaktechniek zorgt voor een goede hechting van de vulling waardoor de tand of kies weer sterker wordt.

Hoe ontstaan gaatjes?

Slechte mondhygiëne vormt niet alleen een bedreiging voor de tanden zelf, maar kan ook gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Naast het ontstaan van gaatjes kan het ophopen van plaque en de resulterende zure afvalstoffen ook leiden tot ontstekingen van het tandvlees, bekend als gingivitis, en zelfs tot geavanceerdere tandvleesaandoeningen, zoals parodontitis. Deze aandoeningen kunnen ernstige schade aan het tandvlees en het onderliggende botweefsel veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot het verlies van tanden. Het is daarom van cruciaal belang om consequent aandacht te besteden aan een goede mondhygiënepraktijk en regelmatig bezoek te brengen aan de tandarts om mogelijke problemen in een vroeg stadium aan te pakken en te voorkomen.